Riksbanken släpper in nya motparter

I fredags meddelade Riksbanken att man tänker göra det enklare för kreditinstitut att bli motparter till Riksbanken. Man kommer att tillåta kreditinstitut som inte är deltagare i RIX att ansöka om att bli begränsade motparter och delta i vissa av Riksbankens kreditfaciliter.

Denna åtgärd är ett sätt att försöka komma åt problemet med ett begränsat intresse bland motparterna för en del av de faciliteter som syftar till att tina upp kreditmarknaderna. Bland annat har faciliteten för att låna pengar mot säkerheter i form av företagscertifikat nästan helt saknat intresse, vilket jag diskuterat bland annat här. Det ska bli intressant att följa hur stort intresset blir för denna möjlighet att bli begränsad motpart, och ifall det leder till ett större intresse för Riksbankens nya kreditfaciliteter.

När vi ändå är inne på Riksbanken, så beslutade de i veckan att framöver meddela hur de enskilda ledamöterna röstat vid fattande av penningpolitiska beslut redan vid redogörandet för beslutet, och inte som nu, ca två veckor efter beslutets offentliggörande. Om någon av ledamöterna reserverat sig mot beslutet kommer det att framgå vem som reserverat sig, och den huvudsakliga motiveringen för reservationen.

Åtgärden är bara en liten justering av kommunikationspolicyn, men jag tycker nog att det är en liten förbättring. Det har varit onödigt med den ovisshet kring hur ledamöterna röstat i två veckor innan protokollet offentliggörs och ibland föranlett ökad spekulation och osäkerhet om kommande räntebeslut.

Det rör sig dock som sagt om en väldigt liten fråga och jag skulle gärna se att man ger sig på större kommunikationsfrågor igen, och åter tar upp frågan om hur man kommunicerar kring inflationen, både vad gäller frågan om KPI kontra inflationsmått som exkluderar i varje fall ränteförändringar, kommunikation om säsongsrensade inflationsserier med kortare tidshorisont än den nu totalt dominerande 12-månadersperspektivet och kommunikation om vilken vikt Riksbanken ska lägga på andra faktorer än inflationen, vilket Lars E O Svensson har diskuterat på senare tid.

Permalink     No Comments



Post a Comment:
  • HTML Syntax: Allowed