Någon liten ljuspunkt i aktivitetsindex, men inte mycket att jubla över

I förra veckan presenterade SCB siffror bland annat över industriproduktionen och aktivitetsindex för februari. Jag hann inte kommentera dem då, men vill ägna i varje fall några minuter åt dem nu. Förra månaden skrev jag att det nästan kändes överflödigt att kommentera dem, med tanke på hur stabilt usla de varit månad efter månad. Denna gång kan man för första gången på länge möjligen prata om något blandade signaler, men helhetsbilden är fortfarande extremt svag.

Vi har definitivt sett ett otroligt svagt första kvartal 2009. Tillväxten för det första kvartalet komma att bli ännu mycket svagare än det extremt svaga fjärde kvartalet 2008. BNP-siffran för det första kvartalet kan komma att bli ett riktigt rekord, ifall dessa siffror hamnar alls i närheten av aktivitetsindexutvecklingen. Låt oss börja med att titta på den mörkaste delen av aktivitetsindex, industriproduktionen.

figur 1. Det är inte svårt att se att nedgången för industriproduktionen varit extrem. Nedgången under 2001 kan knappt kallas en nedgång i jämförelse. Flera års uppgångar i industriproduktionen har snabbt raderats och industriproduktionsindex är nu lägre än det var som lägst 2001. Det enda positiva i denna bild är att det nu gått ett år sedan nedgången började och att vi därför nu kommer att börja få enklare jämförelsesiffror för 12-månadersförändringen framöver.

figur 2. Tolvmånadersförändringen visar med samma tydlighet hur brant fallet varit denna gång. För industriproduktionen är nedgången svårgreppbar. Vi har nu elva raka månader som visat på en försämrad 12-månadersförändring. Frågan är när vi i varje fall kan få se fallet stanna upp. Baseffekterna kommer som sagt att börja hjälpa lite framöver.

figur 3. Aktivitetsindex bekräftar den svaga bilden som industriproduktionen skvallrar om, vilket är naturligt med tanke på industriproduktionens direkta påverkan på aktivitetsindex. Aktiviteten i ekonomin totalt har dock enligt aktivitetsindex långt ifrån fallit ner till de nivåer vi såg under 2001, till skillnad från industriproduktionen.

Man kan också ana en liten inbromsning i fallet i mars. Låt oss titta på utvecklingen.

 

figur 4. Oj, en liten minskning av nedgången. Tolvmånadersförändringen har visat en mycket tydlig och stark nedåttrend. För första gången såg vi i mars en lite mindre dålig utveckling. Aktivitetsindex indikerar en mycket svagare BNP-utveckling under det första kvartalet än vi såg under det extremt svaga fjärde kvartalet 2008.

figur 5. Om vi tittar uteslutande på de tre senaste månaderna i förhållande till de tre föregående månaderna ser vi tydligt hur svag utvecklingen varit, men också att det möjligen finns vissa tecken på en något långsammare nedgång än i januari. Ifall vi får se ett BNP-fall under det första kvartalet som överhuvudtaget närmar sig dessa siffror så kommer den se riktigt illa ut.

figur 6. Ifall vi vill använda aktivitetsindex som BNP-indikator för det första kvartalet så kan vi ta ett medelvärde över aktivitetsindex under det första kvartalet och jämföra med aktivitetsindex under första kvartalet förra året. Aktivitetsindex indikerar då att BNP-fall under första kvartalet på hela 10,3%, vilket vore extremt, och förväntningarna är på ett betydligt måttligare BNP-fall.

figur 7. Om vi tittar på varifrån försvagningen av aktivitetsindex kommer är bilden tydlig. Detaljhandeln är faktiskt ganska stark, och sysselsättningen i offentlig sektor är oförändrad, medan nettoexporten och industriproduktionen faller extremt. Just nu har vi i Sverige en extrem skillnad mellan utvecklingen för konsumtion och produktion, något som inte kommer fortgå för alltid.

Sedan december 2008 har vi sett att industriproduktionen fallit betydligt mer än export och detaljhandel. Jag spekulerade då i att det tydde på man försökte minska sina lager och senare, när man kommit ikapp, kommer att behöva öka produktionen. Denna misstanke har bekräftats av sedan inkommen lagerstatistik. I denna rapport ser vi dock att nettoexporten utvecklas betydligt svagare än förut.

Sammanfattningsvis så ser makrosidan för det första kvartalet extremt svag ut. Skillnaden mellan handelns försäljning inom landet och industriproduktionen är dock extrem, med faktiskt en riktigt god utveckling för detaljhandeln, enligt aktivitetsindex. Hushållens sparande är mycket högt vilket borde kunna innebära att detaljhandeln inte faller ihop på samma sätt som industriproduktionen.

Vi har nu närmast KPI-siffror för april att se fram emot senare idag. Kanske får vi då se en negativ KPI-förändring på 12 månaders sikt. Huruvida vi gör det eller inte i och med denna siffra är ganska ointressant; att risken varit stor för negativ KPI-utveckling har varit tydligt ända sedan i höstas då allt från oljepriser till aktiepriser föll dramatiskt från i varje fall för oljans del extremt höga nivåer. Inflationsjokern som har funnits har varit kronförsvagningen, men i och med den starkare kronan under den senaste tiden dämpas det inflationstryck som beror på den svaga kronan.

Permalink     4 Comments



Comments:

Kul att se denna passion i inlägget. Väl skrivet som vanligt och framtiden får utvisa om en tillfällig vändpunkt är nära. McAlvany mfl anser dock denna tillfälliga inbromsning globalt sett vara en kontatrend vilket kommer uppstå ett par gånger till men inte vara tillräckliga för att vända ekonomin (ännu).

Handen på hjärtat, skitkul att se att du ibland kan skriva känslomässigt också och dessutom vara sarkastisk över makroekonomiska trender.

Posted by Victor on maj 12, 2009 at 12:03 em CEST #

Tack för bra info. Vad tror du om småhuspriserna? I sthlm:s området upplevde vi en svag höst med ganska snabbt fallande kvm-priser men efter årsskiftet har vi med stöd av extremt låg ränta sett ökande priser igen, fast inte lika snabbt. Tror denna graf speglar utvecklingen ganska väl: http://hempris.se/statistics.php
Räntevapnet är det ju färdigskjutet med, fler varsel ligger i luften, fler uppsägningar. Tjänstesidan har hittills klarat sig ganska bra, kommer dippen nu? Bankerna kräver nu högre marginaler. Bättre säljläge än nu har jag svårt att se, tippar på rejält sjunkande priser.
Vad tror du?

Posted by nisse on maj 12, 2009 at 12:06 em CEST #

Tack för kommentarerna Victor och nisse!

nisse: Jag har tänkt återkomma med en diskussion om huspriser om inte allt för länge!

Posted by Sloped Mind on maj 12, 2009 at 11:18 em CEST #

Det blir intressant! Har läst dina äldre inlägg och jag tror sättningen i fastighetsmarknaden kommer att bli ganska häftig...Tack för en grym blogg!

Posted by nisse on maj 13, 2009 at 10:29 fm CEST #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: Allowed