Mycket svag utrikeshandel i januari

Svaga siffror var väntade när vi idag skulle få se siffrorna över utrikeshandeln i januari, och sannerligen visade sig siffrorna också verkligen vara svaga.

Jämfört med januari 2008 föll exportvärdet preliminärt med hela ca 24,90% (!) och importen föll under samma period med ca 23,56%. Dessa siffror ser visserligen extra svaga ut för att januari i år hade två vardagar färre än januari hade under förra året, men även med hänsyn tagen till detta är fallen extrema.

Om man också tar hänsyn till kronfallet blir de ännu mer extrema. Det är tydligt att kronförsvagningen inte räcker till för att upprätthålla exportnivåerna. Utvecklingen är helt enkelt så svag att en svagare krona bara minskar effekterna en aning. Japan, vars valuta stärkts dramatiskt, fick se sin export falla med ca 45,7% (!) i januari jämfört med föregående år.

Denna utveckling för utrikeshandeln visar att Riksbanken har goda skäl att försöka stimulera den inhemska efterfrågan oavsett om det skulle innebära en svagare krona. Den för Sverige väldigt viktiga utrikeshandeln har börjat året extremt svagt. Imorgon får vi se preliminära BNP-siffror för det fjärde kvartalet 2008. De kommer att vara svaga, men är redan inaktuella.

figur 1. Vi ser att vi har ett stort hack i kurvan även på lite längre sikt.


 

figur 2. Nedgången är oerhört våldsam jämfört med vad vi såg under den förra lågkonjunkturen. Fallet har gått extremt snabbt. Detta kan visserligen tala för en snabbare återhämtning om inte annat för att jämförelsesiffrorna blir mycket lättare.

 

Permalink     4 CommentsComments:

Fast nog finns det en hel del som tyder på att den svaga kronan har hjälpt till mer än "en aning"? Trots allt är det rätt stor skillnad på ett tapp på 45% och 25% även om det är ett enormt tapp.

Posted by Förståsigpåare on februari 26, 2009 at 09:41 em CET #

Kronans svaghet har nått en kritisk nivå så att man skapar finansiell instabilitet i delar av ekonomin. RB måste akta sig för att sätta igång en snöboll som man inte kan kontrollera. SEKen är ingen reservvaluta så jag tror inte att vi kan föra samma räntepolitik som USA eller Euroområdet.

Posted by Jimmy on februari 26, 2009 at 10:16 em CET #

Jimmy:

Jag vet inte om jag ser att vi är nära någon kritisk nivå. Ju djupare kronan faller desto tyngre kommer handelsflödena att bli. Kronan kan fortsätta att falla tack vare självförstärkande finansiella flöden ett tag (kanske länge), men så småningom kommer kronan i det fallet att studsa upp och vända.

Posted by Sloped Mind on februari 27, 2009 at 12:09 fm CET #

a) Om man jämför denna nedgång i ekonomin med den som var 91-92?
(Det var ju' också en fastighetsbubbla som sprack...)

b) Varför lärde vi oss inget av den? (dvs 91-92..)

Posted by Rickard on februari 28, 2009 at 12:34 em CET #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: Allowed