Inför Riksbankens septembermöte - Höja snart eller snabbt?

Jag skrev nyligen att Sveriges kris inte är en fördröjd kopia av USA:s kris, och att jag tror att de analytiker som idag väntar på att USA ska leda oss ur krisen misstar sig. Jag tror på en god återhämtning i de delar av Europa som mer indirekt påverkats av den globala finanskrisen, men med kvardröjande problem i USA och liknande länder. Givetvis är dock inte högkonjunkturen given utan bakslag kan alltid komma. Denna oro för bakslag leder många till slutsatsen att det är för tidigt att dra tillbaka stimulans i form av expansiv finanspolitik och i det närmaste nollränta. Jag menar dock att dessa möjliga bakslag inte bör motivera en sådan rädsla för att dra tillbaka stimulanser -  i varje fall inte ifall Riksbanken lärt sig av förra höstens kris och kan reagera snabbare vid nya akuta kriser, vilket jag utgår ifrån.

Två scenarion och dess konsekvenser

Jag vill resonera lite kring två olika framtidsscenarion.

Det ena är att de länder som endast indirekt påverkats av kreditkrisen (såsom exempelvis Sverige), kommer att återhämta sig snabbare än de länder som haft en direkt del i krisen, såsom USA. För Sveriges del så är man i princip redo att köra på ifall den internationella efterfrågan fortsätter att återhämta sig. Bankerna har inte slutat att ge krediter och med dagens stora penning- och finanspolitiska stimulanser så finns förutsättningarna för en stark inhemsk efterfrågan redan på plats, vilket också detaljhandelsutvecklingen tyder på. Vid en global återhämtning kommer därför tillväxten att kunna bli mycket god under en inledande fas av konjunkturuppgången, då man åter vågar bygga upp lite lager. En BNP-tillväxt över den potentiella är isåfall möjlig redan under nästa år och kanske till och med i slutet av detta år (om man ser på tillväxten under ett enstaka kvartal istället för att jämföra med året innan), vilket skulle innebära en BNP-tillväxt skyhögt över dagens prognoser.

I detta scenario fortsätter en svagare utveckling i USA, just därför att krisen där handlar om struktur och inte egentligen om konjunktur. Balansräkningarna behöver i högre grad justeras för att återgå till sunda nivåer. Privatkonsumtion och investeringar i bostäder hade i USA före krisen nått en andel om som högst ca 77% av BNP, vilket är extremt högt. Det vore nog nyttigt för USAs ekonomi att komma ner till en andel kring 2/3. En sådan ombalansering har inletts sedan krisens början och en fortsättning av denna anpassning skulle innebära att efterfrågan i USA växer långsammare än i omvärlden. Detta medför att USA sannolikt kan hålla kvar vid en lägre ränta längre, utan att för den delen uppleva någon extrem inflation. En förutsättning är dock att regeringen klarar att förmå att dra tillbaka stimulanserna långt innan dess att full sysselsättning uppnåtts, för att därigenom lägga grunden för en långsiktig och stabil tillväxt.

Denna utveckling skulle visserligen sannolikt innebära att inflationen inte blir något större problem i närtid. Ledig kapacitet kvarstår i många länder, och inte minst då i USA, samtidigt som kronan stärks och löneutvecklingen blir relativt återhållsam. Detta scenario innebär dock ändå att man i exempelvis Sverige skulle behöva höja räntorna betydligt tidigare, och egentligen att man aldrig skulle ha sänkt så lågt som till 0,25%. En ränta så låg som dagens nivå bör reserveras till extrema situationer, och enligt min mening betydligt mer extrema en den situation detta scenario skulle innebära. Ifall tillväxten återkommer, så finns det en mycket stor risk att kredittillväxten tar fart även ifall arbetsmarknaden inte fullt ut återhämtar sig. Detta skulle kanske inte skapa en högre KPI-inflation förrän efter ett par eller några år, men om vi lärde oss något av den nuvarande krisen så är det att man inte bara kan sitta och vänta på inflationen, utan att man måste se till att kredittillväxten hålls inom ramar som är förenliga med en långsiktigt hållbar utveckling.

Det andra scenariot, som jag ser som mindre sannolikt, men klart möjligt, är att någonting utlöser en ny våg av finansiell kris som innebär att tillgångspriser, såsom huspriser, faller dramatiskt även i de länder som ännu så länge inte sett någon sådan utveckling, såsom Sverige. En sådan utvecklingen skulle kunna emanera från en ytterligare försämring i USA, via exempelvis dålig utlåning till kommersiella fastigheter, eller från någon annan stans. Med tanke på den extremt ackommoderande penningpolitik som förs och med tanke på att staten visat sig beredd att hålla bankerna under sina armar så ser jag en sådan utveckling som relativt osannolik för närvarande, men finansmarknaden befinner sig delvis fortfarande i ett försvagat tillstånd och man kan inte utesluta nya chocker.

I ett sådant scenario kommer man sannolikt att ha tydliga triggers, precis som vi hade i september under förra året. Förekomsten av triggers gör det enklare för Riksbanken att hantera en sådan kris när den uppstår, och detta är en central punkt i mitt resonemang. Ifall vi får en ny omgång av finanskris så kommer detta att vara tydligt. Det är ingenting som vi kommer att ana först ett par år senare när vi sitter med en svår deflation.

Därför tycker jag inte att Riksbanken idag ska försvara sig mot ett sådant scenario. Om Riksbanken idag skulle flagga om en högre räntebana, med tidigare räntehöjningar, så kan man givetvis snabbt justera ner räntebanan igen vid en sådan kris-situation. En långsam höjning av reporäntan till låt säga 1,5% skulle inte heller den på något sätt förstöra möjligheterna att hantera en sådan kris, eftersom en sådan kris sannolikt skulle inträffa innan dess att man ens återkommit till en ränta om 2%. Det finns därför ingen anledning att behålla räntebanan på denna låga nivå för att hantera eventuella bakslag.

Den stora risken vad gäller inflationen med dessa scenarion ser jag för närvarande som att man lägger grunden för inflation över målet om några år, genom att man missbedömer produktionsgapets utveckling. Risken är stor att man kommer att tvingas höja räntan i rask takt när man väl börjar höja, för att man halkat efter inflationen och får jaga den uppåt, vilket är livsfarligt. Att jaga stigande inflation med högre ränta är livsfarligt, eftersom inflationen på kort sikt följer räntan och endast på längre sikt utvecklas i motsats till räntan. Av bara farten kommer man i detta fall säkert fortsätta för högt.

 

figur 1. Riksbankens utpekade räntebana pekar inte bara på en väldigt lång väntan på en första höjning utan innebär också en mycket snabb höjning till nivåer som faktiskt i förhållande till de senaste 10 årens räntor får betraktas som ganska hög. En bana med detta utseende borde väcka stora frågetecken hos Riksbankens direktionsledamöter, då den innebär väldigt stora räntekast och därigenom instabilitet i ekonomin. Jag har svårt att se att en räntehöjning från ca 0,25% till ca 4% på ca 2 år är något man någonsin ska planera för. Detta är en räntehöjningstakt man tar till när man hamnat efter och behöver jobba ikapp - det är inte en räntepolitik man planerar för i god tid när man har möjligheten att redan nu sätta sig i ett bättre läge genom att ta tillbaka lite av den extrema stimulans man just nu ägnar sig åt.

Det finns också goda skäl att misstänka att ju senare man börjar höja, desto högre kommer man få höja. Risken med att vänta är alltså både att man får se en allt för stor kreditexpansion och att man senare får se en mycket snabb övergång från en mycket frikostig kreditgivning till betydligt högre räntor. Sådan instabilitet är knappast Riksbankens mål. För att motivera en ränta på 0,25% långt in i nästa år räcker det inte med att tro på en långsam återhämtning - under en återhämtningsperiod, även en svag sådan, är inte 0,25% en rimlig reporänta, utan det är en ränta som bör reserveras för djupa akuta kriser.

Min slutsats är att Riksbanken vid det kommande räntemötet bör justera upp räntebanan och tidigarelägga en första höjning av reporäntan ganska radikalt. Utan en sådan justering finns risken att man tvingas in på en mycket snabb höjningsbana som vore skadligt för ekonomins långsiktiga utveckling, och förtroendet för Riksbanken. Jag hade själv helst sett att man aldrig sänkte reporäntan till under ungefär 0,75%, men samtidigt vill jag inte se en snabb höjning utan ser hellre att man kommunicerar att man snabbt startar en period av långsamma räntehöjningar till en något mindre extrem nivå. I dagsläget känns det rimligt att peka ut en räntebana som innebär att räntan höjs i en jämn takt för att uppnå en ränta om ca 2% om ungefär 18 månader.

Permalink     9 Comments



Comments:

Ytterligare argument varför USA kommer att monetarisera och RBs räntbana kommer explodera:

Jag chattade med den amerikanske författaren W Brussee (The Great Depression of Debt) angående inflation. Så här sammanfattade han min fråga:

Fredrik of Sweden asks: “…when will the inflation kick in and how will the FED handle the situation? …I think the US will see inflation in the region of 2-3% this coming winter…Much higher inflation will kick in 2012 and onwards, and I would not be surprised if we experience inflation in the region 10-12% 2013-2014.”

Och så här lyder svaret:

I agree with your inflation numbers except I think that inflation will come at least one year sooner than your dates. The reason I say that is I think President Obama has about one more year where he will get away with his overzealous spending. Once debt/GDP gets higher than it was at the end of WWII, political pressure will be such that he will have to start lowering debt, and he will do that by printing money and causing inflation.

Posted by Fredrik L on augusti 30, 2009 at 12:33 em CEST #

Jag håller med om att RB sänkte för mycket, 0.75% hade varit bättre för Sverige i ett längre perspektiv, och de borde rimligen redan nu flagga för att höjningar redan kan komma till vintern. Men detta kommer ej att ske. Punchskålen kommer att stå framme alltför länge, dessa herrar vill inte lära sig av historien.

Det amerikanska problemet kvarstår dock till stor del, staten, företag och hushåll är fortfarande för högt belånade. Man kommer inte till rätta med 20-30 års oupphörlig kreditexpansion och överkonsumtion genom att sänka räntan till 0%, problemet kvarstår och kommer att ta många år att rätta till. Den viktigaste komponenten för att minska detta skuldberg stavas inflation. Skatter kommer att höjas, utgifter minskas, sparkvoten stiga ytterligare, men utan inflation kommer USA inte ur problemet. FED och övriga politrucker kommer att med alla till buds stående medel försöka få till en rejäl inflation de kommande 5-7 åren.

Posted by Fredrik L on augusti 30, 2009 at 01:38 em CEST #

Fredrik L
Debt/GDP är redan betydligt större än vid WWII. Se länk:
http://www.comstockfunds.com/newsletterdownload.aspx?newsletterpictureid=425
Möjligen menade han endast public debt.

Som man kan se i diagrammet har skuldsättning stigit nästan oavbrutet sedan 1950. Och den fortsätter starkt uppåt iaf fram till Q1. I dessa siffror ligger naturligtvis MBS och ABS. Digrammet visar troligen nominella värden så marknadsvärdet är väl en bit lägre.

Under den nedgången och inflationsåren 1965-1980 så kan man se att debt/GDP minskar obetydligt och tillfälligt.

Därav min fråga tidigare om det finns något konsensus om hur stor kvoten rent praktiskt kan bli.

Man kan tänka sig att vi skulle kunna få en ny sådan period i 15-20 år.

Posted by Kronofogden on augusti 30, 2009 at 08:36 em CEST #

Tre frågor om räntehöjningar.

Hur kan Riksbanken tänkas hantera ökningen i KPI som ränteökningar bidrar till? Kommer man att ignorera räntekomponenten. Eller kommer man att godkänna/acceptera högre inflation. Eller kommer man att se sig tvingat till väldigt långsam ökning av räntor. (Jag antar här att velocity kan öka och ge ökade KPI).

Vilken påverkan kan en räntehöjning få på ekonomin. Jag tänker på alla som har rörlig ränta och kommer att få mindre disponibel inkomst. Kommer de som istället får högre disponibel inkomst pga ökade ränteinkomster att matcha, eller får vi minskad konsumtion?

Om en räntehöjning leder till fallande bopriser (t ex pga psykologisk effekt) hur kan det tänkas påverka ekonomin.

Posted by Kronofogden on augusti 30, 2009 at 11:09 em CEST #

Kronofogden: frågan om hur de ska hantera den snabba KPI-ökning som kommer att bli resultatet av en snabb räntehöjning är väldigt relevant och jag har påbörjat ett inlägg i frågan.

Posted by Sloped Mind on augusti 30, 2009 at 11:51 em CEST #

Vilka möjligheter har RB att frångå 2%-målet under en begränsad tid? 3% ligger väl inom ramen men hur är det med 4-6% eller mer under ett antal år? Min gissning är att RB tvingas ge upp 2%-målet under en lång tid, av både ekonomiska och politiska skäl.

Posted by Fredrik L on augusti 31, 2009 at 10:12 fm CEST #

Riksbanken har ju redan tummat på inflationsmålet på nersidan. KPI är negativ på årsbasis och därmed lång utanför kanalen 2% +/- 1%. Man tittar väl istället på KPIF och/eller KPIX.
De skulle ju mycket väl kunna göra samma sak på uppsidan.
Egentligen är det konstigt, tycker jag, att styra räntan mot ett inflationsmått där räntan ingår. Det blir rundgång!
Sen håller jag med om att räntesänkningen var alldeles för kraftig och snabb. För det första har man förbrukat i princip hela räntesänkningsvapnet om SlopedMinds scenario 2 (ny nedgång) inträffar. För det andra får man svårigheter om SlopedMinds scenario 1 (återhämtning) inträffar. Då riskerar man som SlopedMind påpekar att tvingas höja räntan alldeles för snabbt, varvid man riskerar att stjälpa över hela ekonomin i scenario 2.
En sak är väl i alla fall säker - vi kommer att få se fortsatt turbulenta skeenden!

Posted by Flute on augusti 31, 2009 at 11:35 fm CEST #

Håller inte med. Dagens deflationstal för juli är -0,9%. Med andra ord så avviker dagens defaltion med -2,9% från målet och -1,9% från toleransintervallet. Samtidigt har vi sett kronan stärkas kraftigt vilket medför att vi importerar ytterligare deflation. Man läser lite varstans att men det spelar väl ingen roll, underliggande inflation mätt som KPIF (egnahemsägarnas räntekostnader beräknas med konstant räntesats) är 1,8% och KPIX (där räntekostnaderna exkluderas helt) är 1,3%. Under 2008 så var debatten helt annorlunda när det framfördes kritik mot att höja räntan med ungefär samma argument i och med att underliggande inflation då också var relativt låg. Riksbanken betonade då att det är KPI som är målet och inte underliggande inflationsmått som gäller.

Jag var kritisk till räntehöjningarna hösten 2008 då det blev allt tydligare i samband med att råvarumarknadernas föll ihop att inflationen inte kommer utgöra något problem.

Min utgångspunkt är att Riksbanken inte alltid har fel. Ekonomin är enligt min mening alldeles för bräcklig i nuläget och om man läser Riksbankens protokoll från sänkningen den 16 juli anser jag att de resonerar vettigt.

Jag delar Vice riksbankschef Lars E.O. Svensson syn på "de gröna skott som för närvarande diskuteras bland ekonomer och vad man i det sammanhanget kan lära sig av historien. Den viktigaste lärdomen är att inte upphöra med expansiv penning- och finanspolitik för tidigt. Christina Romer som är ordförande i president Obamas ekonomiska råd påtalade nyligen i en artikel i tidskriften The Economist att den amerikanska ekonomin återhämtade sig snabbt under åren efter 1933 men penning- och finanspolitiken stramades åt 1936 och förorsakade en onödig recession 1937-38. Paul Krugman har pekat på hur man i Japan upplevde ett uppsving 1996, varpå man införde en restriktiv finanspolitik och på nytt hamnade i en långvarig recession. Lärdomen är alltså att man bör vara väldigt försiktig med att upphöra med en expansiv penningpolitik för tidigt, när det börjar se bättre ut. Risken om penningpolitiken blir fel är nämligen asymmetrisk när räntan är nära noll. Om penningpolitiken blir för expansiv är det lätt att korrigera senare genom att höja reporäntebanan tillräckligt, men om penningpolitiken blir för kontraktiv är det svårt att korrigera senare, eftersom reporäntebanan inte kan sänkas särskilt mycket."

Jag tror också att det är den väg Riksbanken välja att stå kvar vid tillsvidare. Så sent som 18 augusti upprepades detta budskap i Svante Öbergs tal: Det ekonomiska läget. Det skulle vara olyckligt om vi i det läget vi befinner oss i får en allt för snabbt svängande finanspolitik som ändrar sig månad från månad.

Posted by Ola on september 01, 2009 at 12:40 em CEST #

Risken att FED skulle strama åt för tidigt är noll. Det är inflation som är slutmålet, och varför skulle de misslyckas? Trycksvärtan/grönan tar slut?

Paul Krugman, vad ska man säga? I Johan Norbergs bok En perfekt storm kan man läsa att denne Nobelpristagare den 14 juli 2008 i NY Times hävdade att Fannie och Freddie ej hade några subprimelån!!! Lars Svensson tillhör väl samma ekonomfalang som Ben.

Posted by Fredrik L on september 01, 2009 at 07:38 em CEST #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: Allowed