di.se fortsätter att skrämmas - nu med räntechock.

Jag har tidigare kritiserat svensk affärspress (bland annat här och här) för att de i jakten på rubriker som skapar så många klick som möjligt inte backar för att använda rena lögner och skrämseltaktik. Gång på gång blåser man upp icke-händelser för att lura folk till läsning och ingen händelse är för liten för att blåsa upp. Bieffekterna av att folk blir felinformerade och kanske därigenom agerar ekonomiskt på ett sätt som skadar dessa lurade personer bryr man sig förstås inte om; människor har ju ett eget ansvar, i varje fall om de inte är journalister.

I princip dagligen blir jag upprörd över något i medias rapportering om ekonomin. Jag kan givetvis inte lyfta fram varje exempel, men då och då vill jag lyfta fram några exempel på hur rubrikerna ser ut.

Idag publicerade SEB och Nordea nya konjunkturprognoser som andas framtidshopp. Tack vare en högre förväntad aktivitet i ekonomin så förväntar man sig också att Riksbanken börjar höja reporäntan något tidigare än man tidigare trott. Nordea skriver i rapporten att man förväntar sig en första höjning i april och att man når en räntan på 2% i slutet av året. Man räknar alltså med att vi under början av nästa år står kvar på en ränta om 0,25%, vilket förstås är extremt lågt. Under det andra kvartalet börjar man sedan höja räntan stegvis, så att man i slutet av året fortfarande står på en fortsatt mycket låg nivå. SEB:s prognos är liknande.

Den rubrik di.se väljer för att presentera detta är häpnadsväckande. Rubriken är "Räntechock på väg - redan i vår" och placerades ett tag högst upp på förstasidan.

figur 1. Skärmdump av del av förstasidan på di.se idag. När skärmdumpen togs låg denna rubrik överst på hela sajten.

Det tål att upprepas att det prognoserna talar om ska ske i vår är en allra första höjning från 0,25%. Mest tippat vore väl en första höjning till 0,5%, men kanske slår de till och höjer direkt till 0,75%? Är det på något sätt rimligt att kalla en sådan höjning för en räntechock? Vem blir chockad av att räntorna kan stiga upp till eller över 0,5%?

Givetvis syftar rubriken till att skrämma upp folk att tro att det är något dramatiskt på gång och därigenom få dem att snabbt klicka på artikel-länken och därigenom vinna några läsare och annonsexponeringar.

Ett intressant faktum är också att man, precis som förra fallet jag tog upp här, väljer att presentera rubriken som ett citat. Genom att använda sig av ett citat får man det att verka som att det är Annika Winsth eller Robert Bergqvist som gjort uttalandet, vilket blir en ytterligare förstärkning. Givetvis har ingen av dessa sagt detta.

Ett tredje anmärkningsvärt faktum är att man också skriver att "Räntefesten är snart över - förmdligen tidigt nästa år". Även om man skulle tolka det hela snällt, så kan tidigt nästa år knappast vara senare än april-höjningen (om ens det). Räntefesten upphör alltså i samma stund som Riksbanken genomför en första liten höjning från en historiskt extrem nivå.

Om en första höjning från en ränta på 0,25% är en räntechock, vad var det när Bengt Dennis höjde marginalräntan till 500%?

Permalink     5 Comments



Comments:

Man talade bland annat om "räntekris" då.

Jag håller dock med till fullo, rubriksättarna drar ett löjets skimmer över DI. Det är också en anledning till att jag drar mig för att läsa tidningen på nätet och i pappersform.

Posted by Ossy on september 01, 2009 at 07:18 em CEST #

Det är en service affärstidningarna har till Sveriges fastighetsmäklare. De behöver den här typen av artiklar att referera till, när de ringer och övertalar tveksamma säljare att slå till.

Posted by C on september 01, 2009 at 07:38 em CEST #

Jag gillar också att de slängt in en bild på en stigande raket...

Posted by Sloped Mind on september 01, 2009 at 08:05 em CEST #

Påminner mig om bilderna som brukar vara på Ingves eller Bernanke när de höjer respektive stiger räntan. I det senare fallet brukar det kunna liknas vid någon helgonaliknande karaktär (förutom när en sänkt ränta betyder att läget plötsligt är mycket allvarligare än man tidigare trott, eftersom Riksbankens bedömningar och information är sjumilakliv bättre än alla andra bedömares om man får fråga vissa tidningar), medan de vid en räntehöjning brukar peka ut mot luften i typ 30 graders vinkel och se oerhört bistra, allvarliga, inflytelserika och pondusaktiga ut. DI är värt att följa om inte annat bara för deras bildval :)

Posted by Jakob on september 02, 2009 at 09:10 fm CEST #

Det är flera år sedan DI tog steget över till populistisk journalistik. Det säljer, det räddar jobb åt journalister, det skapar kassaflöde. Seriös journalistik tenderar att bli tråkig och svårtillgänglig, vilket inverkar negativt på försäljningen. Varför tror ni vi översvämmas av Hänt Extra etc i dagligvarubutiken? Inte för att det är djuplodande tidningar i vart fall.

Ett stort tack för den här sajten!

Posted by Didektören on september 06, 2009 at 10:55 fm CEST #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: Allowed