Svag utrikeshandel i november

Föga förvånande fick vi idag se mycket svaga siffror för handelsbalansen under november.

Jämfört med november 2007 föll exportvärdet preliminärt med ca 13,8% och importen föll under samma period med ca 11,9%. Delvis berodde den svagare handeln på att november iår hade två vardagar färre än november förra året. SCBs korrigerade trendvärde för exporten föll med ca 2,5% mellan november 2007 och november 2008.

Dessa siffror är helt klart mycket svaga, men med tanke på två färre vardagar och vad vi visste om den mycket snabbt försämrade konjunkturen, dramatiska fall i världhandeln utifrån handelssiffror från andra länder samt signalerna från exportindustrin så är det inte några direkta katastrofsiffror. För Japans del föll exportvärdet preliminärt i november med ca 26,7%. En viktig faktor här är förstås valutaförändringarna. Sveriges export utvecklas mindre svagt i kronor räknat mycket på grund av den svagare kronan. Det är ändå tydligt att kronförsvagningen inte räcker till för att upprätthålla exportnivåerna, på samma sätt som den inte räcker för att ge några större inflationsimpulser. Utvecklingen är helt enkelt så svag att en svagare krona bara minskar effekterna.

 

figur 1. Vi ser att november innebar ett stort hack i kurvan även på lite längre sikt. Kommande siffror blir högintressanta.

 

Permalink     No CommentsPost a Comment:
  • HTML Syntax: Allowed