Mot en ny världsvaluta?

Dagens världsvaluta är US-dollarn. Federal Reserve och USA har därigenom en unik möjlighet att skapa pengar som accepteras som reservvaluta världen över. Även om euron gjort framsteg som reservvaluta så är US-dollarn fortfarande nummer ett, och i och med att euron inte ensamt kontrolleras av ett lands regering, så har man inte riktigt samma möjligheter att utnyttja valutans särställning vid ekonomiska kriser.

Samtidigt som dollarns ställning ger USA unika möjligheter så ger det dem också ett unikt ansvar och unika svårigheter. Som världsvaluta kommer dollarn inte alltid att röra sig utifrån den ekonomiska förutsättningarna i USA; tvärt om har vi i årtionden sett hur andra länders centralbanker fixerar sin valuta till dollarn och köper dollar, tidvis i extrem omfattning, för att försvaga sin egen valuta. Dollarn har därmed delvis blivit en fånge i sin egen framgång.

Detta kan fungera i en värld där USA är den överlägset största och mest flexibla ekonomin, och därmed har ett litet behov av anpassning av valutakursen. Att andra länder köper dollar blir i detta fall bara en liten extra energi-injektion som inte förändrar något i grunden.

I en värld där andra länder, såsom Kina, uppnår en allt större ekonomisk tyngd, men inte är beredda att släppa sin valuta fri och låta den få den styrka och betydelse som den sett till handeslströmmar naturligt skulle ha, så läggs dock en allt större börda på dollarn. Valutainflödena blir till slut såpass stora att det får en genomgripande effekt på USAs kreditmarknader. Samtidigt som USA får makt över omvärlden så förlorar de makten över sig själva, och om de inte har makt över sig själva, har de då verkligen makt över omvärlden?

Delvis har denna situation inneburit några omedelbara fördelar för USA. Man har kunnat göra lite som man vill utan att se konsekvenserna på kort sikt. På lång sikt kommer dock konsekvenserna och då blir dollarns särställning ett problem. Genom att dollarns styrka och ställning maskerar obalanser, så kan de växa till sig. Genom att andra länder är med och styr dollarn, och har byggt upp enorma reserver av dollar, och därigenom kan agera som extra dollar-centralbanker, så har inte Federal Reserve full kontroll över dollarn.

En av många anledningar till att bubblan i amerikanska huskrediter blåstes upp var att utländska investerare (i hög grad centralbanker) pumpade in så mycket kapital i amerikanska räntepapper att deras räntor hamnade klart lägre än den inhemska kreditsituationen motiverade. Greenspan kallade de i förhållande till styrräntan orimligt låga långa räntorna för ett "conundrum". Bernanke talade om ett globalt "savings glut". Problemet handlade dock inte så mycket om att man sparade för mycket i omvärlden, utan att detta sparande i allt för hög utsträckning tvingades in i amerikanska kreditmarkander på grund av politiska beslut i dessa länder.

USA översvämmades av utländska pengar och en stor del av bubblan blåstes inte upp av Federal Reserve, utan av utländska aktörer, vilket också är något vi märker när bubblan spricker. Det är i förvånande hög grad utländska aktörer som sitter med de giftiga räntepapper som varit uppblåsta i värde.

De enorma flödena in i de amerikanska kreditmarknaderna var en utmaning man inte lyckades bemästra. Bland annat Federal Reserve borde ha sett faran och agerat, men till deras försvar kan man ändå säga att situationen var relativt obekant och att det skulle krävts okonventionella åtgärder för att sterilisera det kapitalinflöde som skedde. Skulle man ha sålt amerikanska statspapper i mängder för att kompensera för utlänningars köp, i någon form av kapprustning med Kina för att få dem att sluta pumpa in sitt sparande i USA? Något borde ha gjorts, men situationen var ovan för en centralbank.

En väg att hantera den nya värld vi lever i, med ett USA som inte är den totalt dominerande aktören i världsekonomin, är att gå mot en stark internationell reservvaluta. Special Drawing Rights, som är en korgvaluta som administreras av IMF är en möjlighet som lyfts fram av ett flertal länder och aktörer, däribland Kina och Ryssland.

En lösning på frågan om en internationell reservvaluta borde vara lika intressant för USA som för Kina, i och med att det skulle tillåta USA att byta svåranvänd makt över andra länder mot mer makt över sin egen ekonomi, även om det inte är solklart att just SDR är lösningen.

Permalink     11 Comments



Comments:

En världsvaluta blir dock en massiv koncentration av makt från det statliga planet till en organisation som kommer att sakna all typ av påverkan utifrån, ungefär som ECB idag fast på mycket större och mer betänkligt plan.

SDR kommer aldrig att fungera om inte en internationell taxering införs. Det ser mest troligt ut att det blir en global koldioxidskatt i samband med den massiva kampanj som förs i media just nu angående människans påverkan av koldioxidutsläpp trots att de är bevisat att solen, vattenånga och andra fenomen vi inte kan påverka är den verkliga boven.

Genomförs en global taxering på SDR kommer vi att ha världens största fiatexperiment med "taxation without representation" vilket blir hela motsatsen till vad en nationalstat står för eller har stått för de senaste århundradena.

Inga nyhter under solen dock utan är en del i vad som kallas "a new world order" och de kommuniker släppta nyligt av

Council on Foreing relations on global governance
Gordon brown och hans Themba tal som ska ledordet i den nya världsordningen.

Jag säger som Tony Blair. I dont do god.

Posted by sunda pengar on april 08, 2009 at 11:47 fm CEST #

"En världsvaluta blir dock en massiv koncentration av makt"

Exakt! Det blir också den ultimata presenten till våra barn, när den når klimax vid nästa kris.

Tänk er att vakna upp i värld utan pengar, där maten börjar ta slut...
Det liknar mest en medveten dommedags konstruktion. I vanliga fall sprider man riskerna. Här samlar man allt under samma tak.

Posted by SolenSkiner on april 08, 2009 at 03:18 em CEST #

För mig framstår det som att världens samlade ekonomiska expertis finns i Usa. Det räcker att titta på Nobelpriset i ekonomi så inser man att en förkrossande stor andel av dessa pristagare kommer från Usa. Borde inte all denna samlade expertis innebära att man kan undvika sådana här situationer? Kompetensen finns ju uppenbarligen där, så vad är problemet? Varför vidtog man inte åtgärder i tid?

Posted by Thomas on april 08, 2009 at 05:31 em CEST #

Ah, du hann före mig "sunda pengar". Håller med till 100% när det gäller riskerna med maktkoncentration.

Jag kan inte avgöra om det i grunden är rent maktbegär eller verklighetsfrånvänd och historielös intellektualism som driver på den här processen. Förmodligen finns bådadera typerna av personligheter representerade bland dem som nu ritar upp det nya ramverket.

Posted by L.G. on april 08, 2009 at 10:42 em CEST #

Sunda pengar,

Ifall du i en kommentar vill referera till en för inlägget relevant text skriven av någon annan så vill jag att du länkar till det, inte klistrar in hela inlägget i kommentarstråden. Jag tar bort inlägget, men du är välkommen att lägga in det igen ifall du själv skriver något om inlägget och länkar till det.

Posted by Sloped Mind on april 09, 2009 at 08:09 fm CEST #

Hade tyvärr bara en hard copy av texten, det var det som var problemet =(

Posted by Sunda Pengar on april 09, 2009 at 10:58 fm CEST #

Guld laanas idag ut mot raenta och fungerar redan som en parallell valuta. I takt med att dollarns vaerde groeps ur av Bernanke och hans kumpaner kommer guldet sakta men saekert att aaterta sin naturliga roll som vaerldsvaluta.

Ett valutasystem helt utan koppling till guldet kommer med stor sannolikhet inom de naermaste hundra aaren ha visat sig vara en historisk parentes.

Hur laang tid det kommer att ta innan vaerldshandeln aaterigen avraeknas i guld vaagar jag inte sia om men jag tror utan vidare att vi kommer ha naat dithaen innan 2050.

Posted by Flavian on april 09, 2009 at 02:33 em CEST #

Jag tror att det är viktigt att skilja på olika sätt att hantera en världsvaluta. En "riktig" världsvaluta styrd av en internationell centralbank som kan ge ut nya pengar, eller ta upp global skatt, är jag mycket skeptisk till, precis som några av kommentatorerna.

Ett alternativ till detta kan dock vara en rent teoretisk konstruktion, som inte ges ut av någon centralbank, utan utgör en beräkningsenhet som får sitt värde helt och hållet från ingående tillgångar (såsom andra valutor, eller fysiska tillgångar).

En sådan "värdekorg" skulle kunna används i avtal då transaktioner i en "neutral valuta" önskas.

Länder som Kina skulle kunna placera sin valutareserv utifrån en sådan värdekorg, OPEC-länderna skulle kunna prissätta oljan i förhållande till en sådan enhet, och även vissa privatpersoner skulle kanske vilja bedöma avkastningen på sitt kapital mätt i förhållande till den. Kanske skulle vissa globala företag se en fördel i att hantera sin bokföring i en sådan "valuta". Trycket på dollarn som världsvaluta skulle minska och dess kurs skulle bättre kunna reflektera vanliga valutaflöden.

Posted by Sloped Mind on april 09, 2009 at 07:02 em CEST #

Håller helt med tidigare skribenter om SDR som världsvaluta. Det går inte.

Grundföruttsättingen för FIAT pengar är nationalstaters rättighet att utverka SKATT. Utan denna förutsättning skulle (tex jag själv) ingen vilja investera i en valuta då det inte finns någon "collateral" för min investering i valutan.

Euro som exempel skriker nu alla till försvar...! Den är bacakd av skatt inom euro området dvs 16 länder...De har nog med problem. Om det skulle vara världens ca 200 länder kan ni själva förstå problemen.

Min tro är att vi kommer ha 5-6 Core valutor och ett antal satelit valutor knutena till dessa. Tror inte vi kommer tillbaka till "guldmyntfot"

Posted by magnus on april 10, 2009 at 11:21 fm CEST #

Jeff Sachs var inne på ett scenario där dollarn, euron och en kombinerad asiatisk valuta blir de framtida reservvalutorna. http://www.lse.ac.uk/collections/LSEPublicLecturesAndEvents/events/2009/20090305t1100z001.htm" rel="nofollow">The G20 Summit and the World Crisis

Säg att IMF transformeras utifrån en G20 modell med USA, EU, Japan och Kina som centrala aktörer. Den nya SDR fördelningen kan vara ett steg på den vägen. Finns säkert många fallgropar i detta scenario. Kräver internationell diplomati av den "högre skolan".
Ta bara relationen Kina och Japan och att de kan enas om en gemensam asiatisk valuta. Möjligt?

Posted by Erik on april 17, 2009 at 11:37 fm CEST #

Testar länken igen:

http://www.lse.ac.uk/collections/LSEPublicLecturesAndEvents/events/2009/20090305t1100z001.htm

Posted by Erik on april 17, 2009 at 11:39 fm CEST #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: Allowed