Mäklarsamfundet reagerar på mediebilden om bostadspriser

På den intressanta sajten Second Opinion kan vem som helst bidra med granskning av mediernas nyhetsrapportering. Detta är ett mycket välkommet initiativ, då granskningen av nyhetsflödet idag är väldigt begränsad och rena felaktigheter dagligen passerar utan att någonsin bli korrigerade.

Nyligen presenterade Mäklarsamfundet tillsammans med Second Opinion en rapport om hur media rapporterat om förändringarna i bostadspriser. Rapporten ska givetvis, som alltid, läsas kritiskt och statistiken som presenteras i den får inte tolkas som sanning, utan som statistik. Tyvärr saknar rapporten en diskussion om tillförlitligheten i statistiken och de inneboende problemen i att försöka ge ett facit över hur bostadspriser utvecklats med tanke på att bostäder inte är likvärdiga råvaror utan att varje bostad är unik.

Med det sagt så är det ändå en intressant rapport att läsa.

Permalink     4 CommentsComments:

"Mäklar"statistik säger väl allt.
Redovisa statistikens fundamentala basis så kanske man kan ha en riktigt diskussion.

Tar hellre mina religiösa/etiska råd från Judas Iskariot.

Lite Case/Schiller stats över Sverige skulle vi behöva.

Posted by Janne Långben on juni 02, 2009 at 01:37 em CEST #

Tack för tipset om sidan. Rapporten visar det vi alla iofs vetat om sedan sekelskiftet, att media skriver allt mer skrämselartiklar i jakten på sina annonsintäkter. Har tittat på ex DIs tillväxt på artiklar om bostadspriser (sökbart långt bak i tiden för medlemmar) och är det någonstans det finns tillväxt och kraftig sådan är det i deras artikelarkiv om att bostadspriserna allt som oftast att de ska gå ned, med KTH Stellan eller hans underhuggare Hans Lindh som sk expert.

Fast de skriver märkligt nog inte att dessa herrar haft fel sedan sekelskiftet också ;-)

Det tråkiga med svensk media idag är att samma artiklar publiceras i alla tidningar som ägs av samma koncern. Det blir väldigt tjatigt lindrigt uttryckt. I den meningen anser jag att vi har för stor mediankoncentration i vårt land, tyvärr. Och det finns ett stort utrymme för alternativa medier som fyller en mycket efterlängtad funktion, som ex SlopedCurve är ett alldeles strålande exempel på.

Posted by Ola on juni 03, 2009 at 12:20 fm CEST #

Mäklare lever på omsättning, inte priser. Det som varje mäklare vill undvika är att marknaden låser sig och ingen varken vågar köpa eller sälja. Detta var fallet under hösten 2008 vilket jag har bevittnat på nåra håll. "Business as usual" måste upprätthållas!

Mäklare tycker inte om prisfall eftersom:
1. Köpare väntar med att köpa därför att det är billigare att köpa om en månad.
2. Säljare vill inte "ge bort" objekten. Man har helt enkelt vant sig vid tanken på att ens eget boende är värt si och så många miljoner. Man vill alltså inte acceptera bud som kanske är marknadsmässiga just för ögonblicket.

Ingen affär -> inga pengar till mäklaren.

Fundamenta bestämmer bara till viss del priset på en bostad. En lika viktig aspekt är psykologin bakom köpet. Så fort majoriteten tror att det blir billigare imorgon så kommer det också att bli så. Jag vill tro att folk gör en ordentlig bedömning och tar med i sin riskanalys att priserna har gått ner historiskt sett och kommer att göra det igen. Tyvärr har jag fått överge den teorin och inse att folk bryr sig om vad det kostar nästa månad och kanske en månad efter det, sen sträcker sig inte horisonten längre.

Posted by Magnus on juni 26, 2009 at 02:37 em CEST #

Tålamod Magnus, tålamod. Bostadspriserna peakade hösten 2007 i Stockholm, sen dess har det gått ner, avbrutet av några "bull market rallys" av vilket det senaste beror på RBs toksänkning av räntan.

Posted by Fredrik L on juni 26, 2009 at 09:09 em CEST #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: Allowed