Galna spreadar idag, men viss återhämtning på börsen

Vi har under det senaste dygnet fått se hur extremt svåra funding-marknaderna är just nu. Delvis handlar det om att tredje kvartalet tar slut idag och att många banker vill se till att ha en god likviditet när man stänger böckerna för kvartalsskiftet. Kanske kan det lugna ner sig lite imorgon.

I varje fall, i ECBs dollar-repa idag, som löpte till imorgon, hamnade räntan på hela 11% (!), jämfört med Federal Funds target rate på 2%. Det är en spread på 900 punkter. Man lånade ut $30 miljarder till denna ränta, och hade fått in bud på $77,3 miljarder.

Bloomberg rapporterar också om att Overnight USD LIBOR nådde hela 6,88%, en uppgång på en dag med hela 4,31 procentenheter (!) från gårdagens 2,57%.

Motsvarande extrema nivåer kan ses på nästan alla nivåer på penningmarknaden just nu och det är bara att hoppas att situationen blir bättre efter kvartalsskiftet.

De banker som inte ordnat med finansieringen för resten av året har en del att bita i; det är inte osannolikt att det blir ett minst lika stort sug efter likviditet över årsskiftet.

Samtidigt är det tydligt att myndigheterna vaknar upp allt mer och USAs regering markerar tydligt att räddningsplanen trots allt fortfarande lever och vi såg börsen återhämta sig. Imorgon skulle också penningmarknaden kunna se lite mer normal ut.

Permalink     No CommentsPost a Comment:
  • HTML Syntax: Allowed