Första KPI-rapporten som visar på tydligt fallande inflation?

I morgon, tisdag den 11 november, presenterar SCB KPI-siffrorna för oktober.

Man ska inte överanalysera en enda månads siffror, då månadssiffrorna är väldigt volatila, men för första gången borde vi kunna få se lite ordentliga effekter av de fallande råvarupriserna. Vi kommer bland annat att se lägre bränslepriser och lägre elpriser.

De nu snabbt fallande räntorna kommer dock ännu inte synas i speciellt stor utsträckning, utan vi får vänta till december-siffran innan detta börjar slå igenom ordentligt. Vi kan också räkna med att få hjälp av en mildare utveckling för matpriserna framöver, men det är tveksamt om vi ser något av detta redan nu. Kläder och skor stiger normalt i pris så här års, och det ska bli intressant att se ifall klädaffärerna fortfarande lyckas pressa upp priserna. Även restaurang och logi blir intressant med tanke på den försvagade konjunkturen. Vi är dock fortfarande tidigt i lågkonjunkturen och det dröjer nog ett tag innan hotellen möter en sämre bokningssituaiton med lägre priset.

Givetvis återkommer jag senare i veckan med en analys av KPI-rapporten.

Permalink     1 CommentComments:

Ser fram emot din analys av KPI-siffrorna. De har ju legat stabilt >4% den senaste tiden. Men fallande räntor har ju prisat in rejält sänkt inflation. Får hoppas bara att det blir så, allt talar ju för det.

Vad säger du om Carnegie då? Strongt agerat av FI anser jag. Det är väl inte där du jobbar va? För du verkar betydligt mer kompetent än giribukarna på Carnegie.

Viktor

Posted by Viktor on november 10, 2008 at 06:21 em CET #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: Allowed