Svaga BNP-siffror skriver om historien – men inte framtiden

Idag publicerade SCB preliminära BNP-siffror för det fjärde kvartalet 2009 och helåret 2009. Dessutom reviderade man BNP för tidigare kvartal under 2009. Siffrorna talar om en tydligt negativ tillväxt mellan det tredje och fjärde kvartalet, och de tidigare plussiffrorna för det andra och tredje kvartalet försvann i och med revideringar och ny säsongsjustering.

 

figur 1. BNP-utvecklingen per kvartal enligt den senaste statistiken. Det fjärde kvartalets BNP kom in betydligt svagare än väntat. Efter två något starkare kvartal ser det fjärde enligt den första preliminära statistiken betydligt svagare ut. Källa: SCB.

 

figur 2. BNP-utvecklingen per kvartal som den såg ut före dagens publicering. Då såg tillväxten ut att ha varit positiv under större delen av 2009. Källa: SCB.

Siffrorna är inte slutgiltiga utan fler revideringar kommer att komma, och säsongjusteringen justeras när det första kvartalets BNP kommer in. Dessa revideringar långt efter att mätperioden upphört är en av de saker som gör BNP dåligt som konjunkturmått. Dessa siffror tyder dock på att tillväxten kommer igång senare än tidigare siffror antytt. Ifall siffrorna inte revideras dramatiskt innebär det att slutet på perioden av negativ tillväxt får flyttas fram. Till när är för tidigt att säga.

Samtidigt som BNP-siffrorna skapar en mer negativ bild av 2009 så är det inte alls självklart att de ska tolkas som negativa för 2010 års tillväxt. Mer aktuell statistik tyder på en stark inledning av 2010 och en stor del av förklaringen bakom de svaga siffrorna är en svag lageruppbyggnad. Med mindre lager nu kommer produktionen att behöva vara högre senare. Låt oss därför titta på hur lagerinvesteringar påverkat BNP under de senaste åren.

figur 3. Lagerinvesteringarna rör sig i tydliga cykler. Efter en relativt lång period  av mycket kraftiga lagerneddragningar kan vi förvänta oss en starkare lagerupbyggnad framöver, vilket kommer att driva upp BNP. Lager binder kapital och under krisens värsta skede ville väldigt få binda upp kapital. Detta borgar för ett relativt starkt bidrag från lagerinvesteringar framöver.

Låt oss också titta på aktuella siffror för inköpschefsindex, samt för detaljhandeln respektive exporten, som båda utgör motorer för tillväxten.

 

figur 4. Inköpschefsindex talar för en mycket stark konjunktur med styrka över hela linjen. Indexet är uppe på 2006 års nivåer och i februarisiffran var även sysselsättningsindexet tydligt positivt. Källa: Swedbank/Silf.

 

figur 5. Den svenska detaljhandeln har satt ordentlig fart på sistone. Efter en svag vinter för ett år sedan har vi återfått en ordentlig tillväxt. Konsumenterna har fått mer kvar i plånboken varje månad tack vare skattesänkningar och räntesänkningar och det syns i handeln. Källa: SCB

 

figur 6. Även exporten har börjat visa tecken på en mer positiv utveckling. Nu ska vi minnas att vi för ett år sedan hade en extremt svag export och att jämförelsesiffrorna därför blir lätta. Exporten är fortfarande svag, men utvecklingen börjar kännas mindre svag än tidigare.

Sammantaget tycker jag att konjunkturutvecklingen ser tydligt positiv ut, oavsett vad BNP-siffrorna säger om hur ekonomin såg ut 2009. BNP-siffrorna bör enligt mig inte förändra synen för 2010 till det sämre i någon större grad.

Permalink     2 CommentsComments:

Ja, lite deppigt kanske. Å andra sidan kanske den svenska BNP-utvecklingen är ett tecken på att staten, till skillnad från många andra länder, inte eldat på med sedelpressar och stora lån för att hålla uppe tillväxten. I till exempel USA har väl presidentmakten gjort sitt bästa för att hålla ekonomin under armarna, vilket gjort att tillväxten inte sjunkit så mycket i statistiken. Men priset har varit enorm skuldsättning och att sedelpressarna på högvarv. När det blir dags att betala blir det kanske inte lika roligt. Trots allt kanske dessa svenska BNP-siffror är relativt goda nyheter. Om man tänker lite längre än näsan räcker. Vad tror du?

Posted by Bosse on mars 01, 2010 at 10:18 em CET #

70% OFF cheap ghd hair straighteners on sale,Free Shipping No tax!
http://www.ghdhair-sale-au.com/">ghd australia,we offer high quality http://www.ghdhair-sale-au.com/">ghd hair straighteners at cheap price,all http://www.ghdhair-sale-au.com/">ghd straighteners cheap are Free Shipping! http://www.ghdhair-sale-au.com/

Posted by ghd straighteners on december 29, 2010 at 06:52 fm CET #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: Allowed