Snabbt fallande priser i USA och Federal Reserve bekräftar nollränta

Dagens inflationsstatistik från USA visar att priserna just nu faller mycket snabbt. CPI föll mellan oktober och november med hela 1,7%. Givetvis beror prisfallet mycket på lägre energipriser, men även core CPI, det vill säga CPI exklusive mat och energi, var i princip oförändrat.

figur 1. 12-månadersinflationstakten har på kort tid fallit från ca 5,5% till 1%. Rimligen kommer inte bensinpriserna fortsätta att falla i samma takt. Om vi antar samma prisfall för motor fuels som under november så kommer den komponenten att fall med 98,4% (!) i pris på ett år, och det känns högst tveksamt.

 

figur 2. För Core CPI blir svängningarna förstås mindre dramatiska, men även den visar på en avsaknad av prisökningar.

Idag meddelade också Federal Reserve att fed funds target rate (målnivån för dagslåneräntan) sänks till intervallet 0-0,25%. Det hade spekulerats i att man skulle genomföra en mindre sänkning, men enligt min mening hade det varit väldigt besynnerligt.

I verkligheten har Federal Reserve redan hållit dagslåneräntan nära noll ett bra tag och övergått till att fokusera på likviditetskvantitet snarare än ränta. Att sätta en målnivå som är högre än den nivå man faktiskt idag håller hade enligt mig varit märkligt. Ett bra diagram över den faktiska dagslåneräntan på fed funds-marknaden kan ses här. Det var länge sedan den låg nära den officiella målnivån, och dagens beslut är bara en anpassning till verkligheten på marknaden, och inte frågan om en verklig sänkning av var dagslåneräntan kommer att hamna.

Detta innebär, vilket jag diskuterat här och här, inte att centralbanken har slut på torrt krut för att bekämpa deflation.

 

 


Permalink     4 CommentsComments:

Vad kommer vi att se i framtiden, inom 5 år ?
Blir det inflation eller t.o.m. hyperinflation ?
De räddningspaket i form av pengar som nu pumpas ut över stora delar av världen, var kommer dessa pengar ifrån, inte är det väl höjda skatter ?
Eller är det verkligen pengar som pumpas ut, om så så borde väl detta leda till inflation i förlängningen ?
Frågetecknen är många och dessa frågetecken kommer väl att påverka mig som bolånetagare ?
Jag vore tacksam för dina funderingar kring detta
hälsar
jörgen sundberg

Posted by 213.66.99.119 on december 16, 2008 at 09:30 em CET #

Trots temporär deflation, vad håller man på med egentligen. Vad är alternativet, högre räntor?
När produktionen stannat av lagren tömda kommer företagaren producera på order, det kommer snabbt att förändra prisbilden.
Varför ska inte var och en ta sin egen medicin. Att följa USA med att försöka konsumera igång industrin känns för mycket bensin på brasan. Stoppa nu och svälj.

Nästa steg i utvecklingen: USA börjar ge direkta lån till företagen inkluderat bilindustrin, Kineserna tröttnar när amerikanen inte köper deras varor och slutar att placera pengar i US-obligationer och säljer. Ingen vill ha us-papper med låg ränta. USA får finansieringsproblem.

Därför, ta smällen nu och höj räntan. Gör inte en inverterad Dennis! för det kostar ännu mer!

Posted by Snobben on december 17, 2008 at 01:50 em CET #

Bra blogg Sloped Curve men, hur kan du vara så säker på att nollränta är det enda alternativet? Japan kan väl inte vara ett prakt exempel?

Var är dialogen i detta forum magistern?

Posted by J Tallglans on december 19, 2008 at 10:17 fm CET #

Tack för kommentarerna!

Jörgen Sundberg och Snobben, jag håller på och skriver på ett inlägg om hur jag ser på risken för framtida hyperinflation.

J Tallglans: Jag är helt säker på att nollränta _inte_ är enda alternativet. Vad gäller att jag såg en federal funds target rate på ca 0% som det som rimliga alternativet för Federal Reserves senaste räntebeslut, så beror detta på att man i praktiken redan fört en penningpolitik som inneburit att dagslåneräntan pressats mycket nära noll. Att i det läget, när man i praktiken via likviditetstillförsel tvingar ner fed funds-räntan till nästan noll, låtsas som att man har en target som är mycket högre, skulle vara besynnerligt.

Vad gäller dialog så är det något jag välkomnar och jag hoppas att folk vill delta i. Dialogen har utvecklats i och med att allt fler kommenterar, men jag hoppas att kommentarerna blir fler och fler, och att det kanske någon gång blir mer än en dialog, nämligen en diskussion mellan flera parter. Jag kan ju dock inte tvinga folk att ge sig in i diskussion.

Du kan i vänster-menyn hitta de mest kommenterade inläggen.

Posted by Sloped Mind on december 19, 2008 at 06:09 em CET #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: Allowed