Vem är Sloped Mind?

Mitt namn är Karl Avedal. Sedan två år driver jag sajten Sloped Curve och bloggar under pseudonymen Sloped Mind.

Det har hittills blivit över 250 inlägg på bloggen, men det var länge sedan sist. Efter ett långt upphåll på bloggen, på grund av hårt arbete, så kommer jag nu återkomma och skriva under mitt eget namn.

Många har haft åsikter kring huruvida jag ska fortsätta skriva under pseudonym eller öppet redogöra för vem jag är. Anledningen till att jag nu väljer att berätta om vem jag är är enkel.

Meningen med pseudonymen var egentligen aldrig att vara hemlighetsfull. Jag har alltid berättat om vem jag är när någon mailat och frågat, och jag har registrerat domänen i mitt eget namn.

Anonymiteten handlade i första hand om att jag inte ville att mina åsikter på något sätt skulle kunna tolkas som tillhörandes min arbetsgivare inom finanssektorn, Nasdaq OMX, som bland annat driver de nordiska börserna och är mycket måna om att den kommunikation som kopplas till företaget sker på rätt sätt. När jag började blogga saknades en blogg-policy inom företaget och det var helt enkelt enklare att skriva under pseudonym än att fundera över om det jag skrev skulle kunna få konsekvenser för min arbetsgivare om det framgick att jag som bloggade arbetade där.

Sedan en tid tillbaka finns en policy om bland annat bloggande utformad, och jag har fått tillstånd att skriva under eget namn och berätta att jag arbetar på Nasdaq OMX. Därigenom försvann det huvudsakliga skälet till att skriva under pseudonym. Jag vill ta tillfället i akt och påpeka att det jag skriver på bloggen endast är mina egna åsikter, inte min arbetsgivares.

En svaghet med att skriva under pseudonym har varit att en assymmetri kan uppstå då jag tidvis kritiserar offentliga personer, utan att själv göra mig speciellt tillgäng för kritik. Det har varit svårare att granska det jag skriver eftersom man inte kunnat vara säker på vem jag är och vad mitt syfte varit. Detta vill jag nu rätta till genom att skriva under mina inlägg med mitt eget namn.

Det har dock onekligen funnits många fördelar med att skriva under pseudonym. Jag är inte en offentlig person med någon hög position inom vare sig Riksbanken, någon myndighet eller någon affärsbank. Avsaknaden av namn har dock skapat utrymme för en nyfikenhet kring om någon offentlig person döljer sig bakom pseudonymen. Många har spekulerat i vem jag är både i kommentarer på bloggen i och mail till mig. Det har ofta varit smickrande att höra gissningarna och jag misstänker att somliga funnit bloggen extra spännande just för att man trott att någon offentlig person ligger bakom sajten.

Så, vem är jag egentligen?

Nu när jag för första gången blir personlig på bloggen på riktigt så kan jag lika gärna berätta lite om min bakgrund.

Mina första år bodde jag i Östergötland men är i huvudsak uppvuxen i Skövde i Västergötland och bor nu i Kvicksund, mellan Västerås och Eskilstuna.

Redan sedan barnsben har jag intresserat mig mycket för naturvetenskap och samhälle, men två intressen växte sig snabbt starkare än de andra, nämligen programmering och makroekonomi. Sedan jag som åttaåring första gången programmerade på en dator har jag varit helt fast i programmering och mjukvarutveckling.

Jag var också mycket förtjust i siffror och fastnade förstås för matematik och framförallt statistik. Tidigt började jag leta efter siffror och statistik i den litteratur jag hade tillgänglig. Mest tillgänglig var kanske föräldrarnas morgontidning, Dagens Nyheter, och då framförallt börssidorna. Alla siffrorna lockade mig till att förstå vad det handlade om. Från att jag var åtta år läste jag sedan börssidorna i princip varenda dag tills jag fick tillgång till bättre informationskällor om börsens utveckling.

Givetvis undrade jag vad som låg bakom siffrorna och statistiken. Eftersom jag själv inte hade några aktier, så började jag följa mina föräldrars aktier. Jag förde in deras portfölj i ett kalkylprogram på vår gamla Spectravideo och följde utvecklingen. Givetvis var det också spännande att lära sig varför aktierna betedde sig som de gjorde, vilket fick mig att läsa en hel del makroekonomisk litteratur under min mellanstadietid. Så småningom ledde det också vidare till ett bredare intresse för samhälle och politik.

Samtidigt hade mitt intresse för datorer ständigt vuxit sig starkare och jag ägnade också mycket tid åt programmering. Först Basic och Pascal på en ZX Spectrum och sedan diverse mer eller mindre obskyra språk på en prime-minidator och familjens Spectravideo. Efter inköpet av en Amiga 500 växte intresset till nästa nivå och efter ett fåtal timmar i Kuma Seka var jag helt fast i m68k-assembler. Där avgjordes i princip att jag skulle arbeta med datorer och programmering. Min huvudsakliga utbildning och karriär har jag också gjort inom detta fält. Jag har läst det datavetenskapliga programmet (C-linjen) i Linköping och arbetat hela mitt yrkesverksamma liv inom mjukvaruutveckling.

Efter studierna i Linköping hoppade jag på ett projekt en kompis hade startat och vi bildade ett företag som utvecklade en produkt som heter Orion Application Server. Orion är en Java EE-implementation och i och med att vi skapade denna produkt deltog jag också i arbetet med att ta fram JSP/Servlet- och J2EE-specifikationerna och har bidragit till ett par böcker och talat på många konferenser i dessa ämnen.

Produkten blev en stor framgång och vi licensierade den till Oracle och Orion blev en del av deras applikationsserver. I samband med detta sålde jag min del i företaget. Att grunda och driva företaget, samt utveckla produkten, hade varit en heltidssyssla under vad som kändes som en lång tid – och med heltidssyssla menar jag då inte 8 timmar om dagen, utan all vaken tid – och det var skönt att kunna kliva av och gå vidare vid ett läge där produkten hade lyckats och getts en framtid oavsett vad vi gjorde.

Den första tiden efter Orion ägnade jag åt mitt första barn samt åt studier jag åter påbörjade. Jag läste historia, statsvetenskap och ekonomisk historia och hade planer på att försöka ge mig på att doktorera i historia, men insåg att avhandlingsskrivande inte passade mig. Samtidigt växte längtan efter att fördjupa mig i den makroekonomi jag alltid intresserat mig för, samtidigt som jag också ville börja arbeta med ett programmeringsprojekt på heltid igen. Ett dilemma vad gällde makroekonomi var dock att jag inte hade någon lust att börja på Nationalekonomi A. Jag hade läst allt för mycket för att lockas av grundkurser och läste därför ämnen där jag kände att grundutbildningen gav mig något.

Efter ett tags studier lockades jag åter till att arbeta med programmering professionellt och började arbeta på ett litet mjukvaruföretag. Där gjorde jag flera nya bekantskaper och träffade bland annat en vän med bakgrund på OMX. Ett tag efter att han återvänt till OMX sökte jag mig också dit, då jag såg möjligheten att äntligen kunna fördjupa mig inom ekonomi och börs samtidigt som jag kunde fortsätta arbeta med mjukvara. OMX blev Nasdaq OMX och här är vi idag. Jag arbetar på enheten Global Software Development och bygger börssystem. Närmare bestämt arbetar jag med att ta fram en ny börsplattform med namnet Genium INET Trading. Jag har på Nasdaq OMX haft mycket goda möjligheter att fördjupa mina kunskaper kring hur börsen, räntehandeln och betalningssystemet fungerar.

Redan innan jag började på OMX hade jag börjat arbeta lite på grunderna till en makroekonomisk sajt. Jag saknade publika sajter med samlad statistik relevant för makroekonomi och penningpolitik och var hemskt trött på vad jag upplevde som usel kvalitet inom den svenska affärspressen. Jag byggde ett ramverk för att importera data från olika källor för att enkelt kunna publicera den statistik jag ville dela med mig av. För två år sedan tog jag sajten i drift som en en blogg.

Bloggen har gett mig väldigt mycket. Inte minst har det gett mig en möjlighet jag saknade när makroekonomi bara var ett fritidsintresse, nämligen möjligheten att stöta och blöta mina funderingar med ekonomer världen över. Trots att jag helt saknar akademisk utbildning har jag faktiskt via mina inlägg nått, och fått feedback av, världskända professorer, personer i riksbankens direktion och andra höjdare inom svensk finansvärld. När jag skrev ett inlägg på engelska lästes det av ledande amerikanska ekonomer, däribland Paul Krugman, nobelpristagare (även om han inte höll med mig).

Internet och webben ger på detta sett möjligheter som varit svåra att ana. Den som har något att säga och säger det på webben, kan nå åhörare som för inte så länge sedan skulle vara omöjliga att nå för en vanlig dödlig.

Nu hoppas jag att bloggen ska kunna gå in i en ny fas, där jag skriver under mitt eget namn. Jag planerar också att bjuda in till mer diskussion och kanske försöka genomföra intervjuer med några av de mycket intressanta personer jag kommit i kontakt med under tiden med bloggen.


Karl Avedal

Permalink     18 Comments



Comments:

Starkt. Samtidigt är det innehållet som spelar någon roll, inte personen.

Posted by Cornucopia? on april 27, 2010 at 09:51 em CEST #

Cornucopia: Absolut är det innehållet som spelar roll. Det är oerhört betydelsefullt att det går att leva på innehåll och att man inte behöver namn, ålder, kön, etnicitet, etc.

Posted by Sloped Mind on april 27, 2010 at 10:19 em CEST #

Välkommen ut i ljuset. Vi är många som är imponerade.

Posted by Per on april 27, 2010 at 10:48 em CEST #

Sjukt imponerande blogg, kanske den bästa?
Tyvärr tror jag du gör ett misstag som träder fram, vill ändå önska lycka till!
Lite skäll oxå: Du bloggar på tok för sällan. =)

Bästa hälsningar

Posted by NIsse on april 27, 2010 at 10:56 em CEST #

Vilket dilemma, givetvis ska man kunna stå för sina åsikter personligen. Men jag tror nog att jag skulle kunna vara ärligare om jag fick vara anonym.

Posted by Patrick on april 27, 2010 at 11:00 em CEST #

Hade hade på känn att du inte var ekonom. Inte baserat på bristande kunskaper, utan snarare på att det fanns goda kunskaper kring ämnet samt insikt, klarhet och fakta bakom påståenden och resonemang.

All makt åt ingenjörer !

Keep up the good work.

Posted by Ingenjör on april 28, 2010 at 09:25 fm CEST #

Kul. Jag är inte bara en fan av din blogg utan använde även Orion under flera år som min utvecklingsplattform. Världen är allt bra liten.

Posted by 80.217.244.51 on april 28, 2010 at 01:08 em CEST #

Där ser man, en programmerare som blivit makrointresserad, nu hoppas jag inte du blir för mjäkig, Jag hade nog föredragit att du förblivit anonym.. Jag har uppskattat kunnigheten inom vissa områden, men bli inte för mallig nu.

Du tänker inte skriva ett program som simulerar ekonomiparametrar?

Hört talas om Armstrongs program?

Mvh

Posted by \PD on april 28, 2010 at 01:13 em CEST #

Jaha, grattis till utträdet ur garderoben så att säga. För min del hade du gärna fått stanna i den men den viktiga frågan är; när kan vi läsa fler spännande och bra blogginlägg o artiklar? Har varit lite tunt på sistone..

Posted by Björn on april 28, 2010 at 02:15 em CEST #

Hoppas du får mindre att göra på jobbet. Mer om ekonomisk historia skulle vara nyttigt.

Posted by Ingenjör2 on april 28, 2010 at 09:54 em CEST #

Detta var mycket mer intressant än om du varit världens höjdare inom riksbanken.

Posted by Edith on april 28, 2010 at 10:04 em CEST #

Intressant, inponerande och inspirerande! Ser fram mot att følja utvecklingen i Sveriges bæsta ekonomi-blogg.

Posted by gustaf on april 29, 2010 at 04:18 em CEST #

Karl,

intressant information men för min del spelar det mindre roll. Dina artiklar är så otroligt väl underbyggda och skrivna att din person blir "bara" kuriosa. Kul att du tar upp skrivandet igen, Jag har saknat dem och ser fram emot att läsa dina nya inlägg.

Kan tillägga att jag trode du var ngn helt annan, men det vet du redan :-)

P.S Ett högintressant ämne är HFT....du har ju "rätt" bakgrund

Posted by Magnus on maj 07, 2010 at 06:29 em CEST #

Spännande. Gillar din blogg och lär mig av den. Och ibland ger jag mig in imdiskussionen. Och vi har studiebakgrund på samma lärosäte. Jag som Y.

Nu kör vi!

Posted by Tobias on maj 09, 2010 at 06:26 em CEST #

Du är duktig.

Bloggrevolutionen har ju inneburit att många, som inte har förmågan eller talangen, ändå kan göras sin röst hörd.

Men du har både förmåga och talang. Bloggen är oerhört bra.

Posted by Ingemar on maj 16, 2010 at 11:58 em CEST #

Karl,

Det här känns hur bra som helst att börja lära mig om räntevärlden. Jag har faktiskt ett par frågor till dig. Jag är ute efter att få swapräntorna 1-10 år buy-sell. Jag vet att de publiseras i DI varje dag men jag är ute efter att få dem live el med 15min fördröjning.

Vad är det som styr spreaden mellan swap och obligationen.

Sen är jag intresserad av vad man rimligen ska betala bankerna i punkter när man går in i ett 10årig swap i sek och en volym på 10-20 milj. Jag är riktigt sugen på att gå in på dessa historiska nivåer.

Fortsätt din blogg den är riktigt bra.

/AG

Posted by AG on maj 19, 2010 at 09:12 em CEST #

Vad intressant att få veta vem du är. Jag har åtskilliga gånger undrat vem som skriver så initierat om finansmarknaderna och makroekonomi.

Mvh, Roine

Posted by Roine on juni 21, 2010 at 08:49 fm CEST #

Jag säger som ingenjören, fler ingenjörer inom ekonomin! :-)

Posted by Ingenjör 3 on juli 05, 2010 at 02:39 em CEST #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: Allowed