Stor sänkning förväntas efter flyttat möte

Efter att Riksbanken beslutat att flytta det penningpolitiska mötet till imorgon, och också valt att ställa in det ordinarie mötet, så förväntas en stor sänkning presenteras på torsdag.

Enligt SME Direkts enkät tror 15 av 24 deltagande analytiker på en sänkning på 100 baspunkter. Sju bedömare tror på en sänkning med 75 baspunkter, medan en tror på 50 baspunkter och en på 125 baspunkter. Rörelserna på räntemarknaden efter meddelandet om förändrat datum visar att man nu förväntar sig en mycket kraftig sänkning. Bland annat kan man notera att fixingen för STIBOR 3M idag hamnade hela 45,3 baspunkter lägre än igår, på 3,9%. Det är en mycket dramatisk förändring på en dag.

 

Permalink     5 CommentsComments:

Och det blev 1,75%!
Är det inte bra med en resolut sänkning som tar bort förväntningar om ytterligare stora sänkningar om ett halvår.
Vem skadas ev denna stora sänkning?

Posted by Lasse on december 04, 2008 at 09:48 fm CET #

Jo, det är mycket bra. Återkommer med disukssion ikväll.

Posted by Sloped Mind on december 04, 2008 at 09:53 fm CET #

Oj oj oj ... bit i den! 1,75% Här satt man och skulle till att kolla över valutaterminerna för resten av året och Q1 2009. En mildare sänkning kanske inte lett till traditionella kronfallet då hela världen gör samma sak, men nu! Här gick priserna upp med ett par procent på importen i stort sett direkt.

Och nu när Volvo och Saab inte exporterar längre uteblir traditionell efterlängtade positiva effekter av kronfallen. Händer radikala saker där så kanske produktionen flyttar och därmed den reella exporten från Sverige minskar. Blir snart bara råvaror kvar för export och lite köptryck på svenska pengar. Borde vara strålande för LKABs konkurrenskraft. Men vem vill köpa råvaror idag? China stödköper ju en del för att hlla priserna uppe. Kommer vi någonsin tillbaka till 9,50-trakterna som min bank påstått i sin prognos över 12 månader så sent som i fredags?

Men i ärlighetens namn - Riksbanken säger att räntorna varit höga, vilket stämmer med de flestas tycke och smak. Inte minst högt belånade husägare. Men gör inte låg ränta att vi (som befolkning i snitt) riskerar att åter sitta i smeten om ett tag? Men det är klart - tidigare var det 3-4% ränta på huslånet kombinerat hög aktivitet. Nu blir det 3-4% och låg aktivitet.

Jag har lärt mig uppskatta dina kunskaper och reflektioner Sloped Mind, Ska bli intressant att följa detta!

Posted by Importören on december 04, 2008 at 10:51 fm CET #

Hej igen!

Slogs av en annan sak. Flytande och bunden valuta - är ju enkelt vad det innebär till vardags. Och en flytande valuta handlas och kan därför variera med efterfrågan. Men en bunden valuta? Hur tusan trär man fast en valuta vid en annan valuta eller en korg av andra valutor? Lätt att fatta det politiska beslutet - men hur följs det upp? Jag menar - valutan handlas ju med ändå! Slogs av det med Danmark idag och Sverige tidigare.

Posted by Importören on december 04, 2008 at 11:35 fm CET #

Tack importören för kommentaren!

"Och nu när Volvo och Saab inte exporterar längre uteblir traditionell efterlängtade positiva effekter av kronfallen ... Blir snart bara råvaror kvar för export"

Tror du verkligen att exporten i princip upphört? Och att det isåfall skulle vara ett tecken på att en starkare krona behövs? Eller är det för att du är importör som du säger detta?

Jag tror inte heller att en svagare krona är bra för befolkningen på sikt, vilket jag skrivit om, men samtidigt kan man säga att om det är någon gång kronsvaghet inte är så farligt så är det under den nuvarande mycket starka prispress vi ser överallt. Just nu är inte problemet hög inflation utan låg. Det är ingen katastrof att prisfallet på importerade varor dämpas något av en svagare krona. Sedan Juli har vi sett IMPI (importprisindex) falla med hela 4%, trots kronförsvagningen.

Posted by Sloped Mind on december 05, 2008 at 08:55 fm CET #

Post a Comment:
  • HTML Syntax: Allowed