Inför bankrapporterna - hög ränta på bankernas bostadsobligationer

Imorgon (16/7) börjar rapportsäsongen för de svenska storbankerna. Först ut är SEB och sedan följer Swedbank på torsdag. Nordea och SHB avslutar nästa tisdag (22/7).

Vi går in i rapportperioden med en mycket stor oro på räntemarknaden och det ska bli mycket intressant att följa rapporterna. Bankrapporterna har länge varit ganska ointressanta händelser för räntemarknaden, men med den oro som nu råder ska det denna gång bli högintressant att se hur mycket av de svårare tiderna som syns. Räkna med kommentarer kring bankrapporterna på denna sajt, samt uppföljning kring hur räntemarknaden tar emot rapporterna.

Såhär strax före rapporterna kan vi konstatera att vi igår hade kraftigt uppskruvade spreadar mellan statens upplåning och bankernas. Detta syns särskilt tydligt på de säkerställda bostadsobligationerna:

När bankerna vill låna pengar på 5 år via obligationer säkerställda av bostäder, får de alltså just nu i snitt betala klart mer än en procentenhet mer än det staten behöver betala. Vid rapporter som andas farliga kreditförluster kan denna differens säkert stiga ytterligare, medan lugnande rapportbesked kanske kan dämpa oron något. I vilket fall som helst kommer dock knappast oron att försvinna under denna rapportperiod, då utvecklingen under andra halvåret och under 2009 är allt för osäker för att man ska kunna blåsa faran över.

Jag noterar också indikerade mid-kurser för några 5-åriga säkerställda obligationer som vi kan jämföra med senare:

InstitutObligationMid-ränta 15/7
 Swedbank SWHO 177
 5,79%
 SHB/Statshypotek SHYB 1574
 5,675%
 SEB SEBB 566
 5,752%
 Nordea NBHB 5525
 5,68%
 Länsförsäkringar LFHY 505
 5,813%
 SBAB
 SCBC 125
 5,748%

Högst indikerad ränta ser vi på Länsförsäkringars lån. Bland storbankerna indikerar dessa räntor att Swedbank har högsta finansieringskostnader. SHB/Statshypoteks lån ligger med lägst ränta just nu och Nordea ligger väldigt nära.

Detta mönster är det förväntade. SEB och framförallt Swedbank har stor exponering mot Baltikum och Swedbank har dessutom en relativt svag kapitalsituation. SEB har högre risk och är konjunkturkänsligt i och med sin styrka som företagsbank och är känsligt för aktiemarknadens svängningar i och med sin stora exponering mot intäkter från aktiehandel, nyemissioner och annan kapitalmarknadsrådgivning. Till skillnad från Swedbank har dock SEB en stark primärkapitalrelation.

Länsförsäkringar är små och SBAB har haft vissa problem. Nordea och framförallt SHB har mindre exponering mot tillväxtmarknader och är kända för en mer riskavert syn på sin verksamhet. Nordea har viss exponering i Baltikum och stor exponering i Danmark, som haft problem, men är väl diversifierade, har en stark primärkapitalrelation i förhållande till sitt risktagande och gynnas relativt sett av trenden mot högre räntenetton mer än de missgynnas av svagare aktiehandel och färre företagsaffärer. Handelsbanken har viss exponering i Storbritannien, som har problem, men är väldigt konservativa och klev ur stora delar av sin USA-exponering under första kvartalet.

Permalink     No Comments



Post a Comment:
  • HTML Syntax: Allowed